Prirodni lijekovi za problem koji pogađa 75 posto žena

Vaginalna gljivična infekcija vrlo je uporan zdravstveni problem koji pogađa velik broj žena, a javlja se kao posljedica pijenja antibiotika, nošenja mokrih kupaćih kostima ljeti, korištenja agresivnih sredstava za intimnu njegu. Najčešći uzročnik infekcije je kandida, tip gljivice koji uzrokuje infekcije kože, noktiju i vagine, upalu u urinarnom traktu ali i probleme s probavom, umor.

Simptomi vaginalne gljvične infekcije su svrab, neugoda, gust i obilan bijeli iscjedak, crvena koža sluznice i oticanje. Ova infekcija pogađa više od 75 posto žena tokom života.

Šta pogoduje gljivicama?

1. Uzimanje antibiotika koji narušavaju ravnotežu između dobrih i loših bakterija te pH sluznice
2. Ishrana obilata ugljenim hidratima kojima se gljivice hrane
3. Pijenje većih količina alkohola, koje se u procesu probave pretvaraju u šećer i hrane gljivice
4. Stresan život i nedovoljna količina sna
5. Nošenje mokrog kupaćeg kostima, jer se gljivice u vlažnoj okolini brže razmnožavaju
6. Neuredna ishrana
7. Uzimanje previše kisele hrane (poput ukiseljenog povrća, korištenje puno sirćeta)
8. Nošenje preuske odjeće (pantalone, tange u kojima tijelo “ne diše”)
9. Svakodnevno korištenje dnevnih uložaka i tampona
10. Trudnoća
11. Dijabetes
12. Pranje gaćica na temperaturi nižoj od 60 stepeni Celzijusovih

Najbolji prirodni lijekovi

Pojačan unos bijelog luka djeluje kao prirodni lijek protiv gljivica i bakterija zbog sumpornih glikozida te vitamina i ulja. Bijeli luk se može umetati direktno u vaginu, tako da se češanj oguli i umota u čistu gazu poput tampona te umetne u vaginu. Pripazite da dio gaze ostane napolju tako da je možete lakše izvući. Dođe li do osjećaja intenzivnog peckanja, izvadite češanj. Terapija treba da se sprovodi sve do prestanka simptoma.

Jogurt i razni probiotici saveznici su dobrih bakterija i samim tim neprijatelji gljivica. Pri pojavi gljivica pijte oko pola litre jogurta na dan. On može umanjiti svrab i crvenilo nanesete li ga direktno na zahvaćenu sluznicu. Ostavite 10-ak minuta i potom isperite vodom.

Eterično ulje kantariona može suzbiti gljivice, no pritom treba paziti na kvalitet ulja kako ne bi došlo do alergijske reakcije. Nekoliko kapi specijalizovanog ulja možete nakapati na tampon i staviti u vaginu. Još jednostavnije rješenje su biljne vaginalete koje se kupuju u apotekama.

Soda bikarbona pospješiće alkalno stanje organizma, u kojem se gljivice teže razmnožavaju. Možete pripremiti mješavinu od dvije litre prokuhane vode i dvije kašike soda bikarborne, te svakodnevno ispirati vaginu narednih mjesec dana, osim za vrijeme menstrualnog ciklusa.

Napomena

Dvije do tri infekcije gljivicama godišnje nisu razlog za brigu. Međutim, ako se javljaju češće, tada prirodni lijekovi nisu dovoljna pomoć i potreban je pregled doktora koji će utvrditi razlog slabog imuniteta.