“Pametni” virusi novi vid borbe protiv raka

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) nedavno je odobrila prvu primjenu revolucionarne tehnike liječenja raka u kojoj genetski modificirani virusi napadaju isključivo bolesne stanice, a ne i zdrava tkiva.

Ova terapija, kao i slične koje su već u trećoj fazi kliničkih ispitivanja na ljudima, što znači da bi mogle stići kroz par godina, trebale bi u budućnosti omogućiti da se rak liječi bez teških nuspojava kakve nerijetko uzrokuju hemoterapija i zračenje, koje slabo ili uopće ne razlikuju zdrave stanice od bolesnih pa uništavaju i jedne i druge.

Kako funkcioniše terapija?

Viroterapija, liječenje ‘pametnim’ genetski modificiranim virusima, jedan je od ‘svetih gralova’ savremene medicine, a temelji se na promjeni gena relativno bezazlenih patogena kao što su virusi herpesa, prehlade ili ospica.

Nova tehnika zove se T-VEC (skraćenica naziva modificiranog virusa herpesa Talimogene laherparepvec), a lijek je pod nazivom Imlygic razvila kompanija BioVex. T-VEC je napravljen iz virusa herpesa (HSV-1) koji je izdvojen iz ranice jednog zaposlenika BioVexa. Na njemu je obavljen cijeli niz genetskih modifikacija kao što je npr: usađivanje ljudskog gena za formiranje proteina GM-CSF čime se pospješuje imunološki odgovor organizma; usađivanje gena US11 koji pospješuje replikaciju virusa u tumorskim stanicama; te brisanje gena ICP34.5 čime se sprječava infekcija zdravih stanica.

Ukratko, genetskim promjenama postižu se sljedeći ključni ciljevi:

1) Oslabljuje se virus tako da više ne uzrokuje herpes
2) Povećava se selektivnost virusa za stanice raka, kako bi uništavao njih, a ne zdrave
3) Potiče se izlučivanje GM-CSF, proteina koji se prirodno izlučuje u tijelu kako bi se potaknuo odgovor odbrambenog sistema

FDA je Imlygic odobrila za upotrebu kod odraslih osoba za liječenje melanoma koji ne mogu biti hirurški odstranjeni, odnosno koji su se proširili na okolno područje ili u druge dijelove tijela, ali nisu zahvatili kosti, mozak, pluća ili druge unutrašnje organe. Lijek je također pokazao potencijal u liječenju nekih drugih malignih bolesti kao što su primjera radi rak gušterače, dojke ili debelog crijeva. No, klinička ispitivanja za njih još nisu dovršena.

Modificirani virus ubrizgavat će se direktno u jedan tumor, ali će djelovati i na metastaze u tijelu. T-VEC djeluje pozitivno na dva načina. Kao prvo, napada direktno i birano stanice raka, a osim toga pokreće odbrambeni sistem organizma tako da on sam bolje prepoznaje i napada tumorske stanice u kojima otkriva prisustvo virusa. Nuspojave tretmana su blage i slične virozi u trajanju od par dana.

Jedan od istraživača dr. Stephen Russell iz Klinike Mayo, nada se da je Imlygic tek prvi korak u potpunoj promjeni u načinu liječenja raka.

‘Ne možemo preuranjeno tvrditi da smo dostigli konačan cilj, jer nismo; ovo je svakako tek korak na putu. No to je vrlo važan i značajan korak’, rekao je Russell za Guardian.

Kada stiže u EU?

Evropska je komisija još u oktobru pokrenula proceduru odobravanja Imlygica za sve zemlje EU.

U ovakvim slučajevima procedura obično traje do dva mjeseca, pa se može očekivati da će ubrzo biti dostupan u EU. Međutim, još nije poznato da li će lijek odmah biti odobren za puštanje na tržište u svim zemljama EU ili samo u nekima jer o tome odlučuju proizvođači.