Razlog ovisnosti nije (samo) u hemiji (VIDEO)

Neurolozima je stvar prilično jednostavna – narkotici sadrže adiktivnu tvar (nikotin, morfin, alkohol…) koju nakon nekog vremena tijelo počinje zahtijevati jer su se receptori navikli na svoju dozu.

No, psiholozi i sociolozi na problem gledaju znatno drugačije. A svoje postavke su i dokazali. Da se sve svodi na hemiju, neurotransmitere i aktivne tvari u drogama, onda bi i svi pacijenti koji su primili morfin bili ovisnici. Ili veterani koji su se tokom rata uništavali heroinom.

Problem je u praznini, ljudskoj urođenoj potrebi povezivanja s drugima. Kada nema drugih, ljudi se “povezuju” s alkoholom, igricama, fejsom, drogama… Ne pomaže previše niti ponavljano “mora se maknuti od lošeg društva”.

Ovisnicima je često to jedina društvena interakcija, a ako te veze (koliko god destruktivne bile) ne zamijeni drugima, osjećat će se još usamljenijima, a tako će biti i skloniji drogama.

Na žalost, to objašnjenje znači da će rješavanje ovisnosti biti još teže. Naime, puno je veći problem iskorijeniti usamljenost, segregaciju i diskriminaciju nego “samo” fiziološku potrebu mozga.