Ne odričite se seksa čak i ako ste bolesni

Bolesti mogu snažno otežati svakodnevni život i također i spolnost. No, seksa se ipak ne treba odreći.

Svaka hronična bolest ili bolovi vam gotovo uvijek umanje spolnu požudu i izdržljivost. Ako se oporavljate nakon akutne bolesti, također ćete utvrditi da imate manji spolni apetit. I lijekovi koje morate uzimati mogu negativno utjecati na vaš spolni nagon i spolne aktivnosti.

Ako je vaš način života općenito nezdrav, to se također odražava kod spolnih aktivnosti. Intenzivno pušenje i pijenje mogu dovesti, primjera radi, do teškoća s erekcijom. Ozbiljni problemi s prekomjernom tjelesnom težinom mogu uzrokovati teškoće s disanjem i prebrzo umaranje.

Također je važno i duševno zdravlje, gdje najviše štete napravi depresija, koja slama samopouzdanje i prije ili kasnije dovede do teškoća s erekcijom i željom za seksualnom aktivnošću.

Neki zdravstveni problemi uzrokuju specifične spolne teškoće, za što ipak ima lijeka.

Šećerna bolest može dovesti do teškoća s erekcijom, koje se povećavaju razmjerno sa starošću muškarca. Savjetuje se da održavate redovnu dijetu i da nikada ne zgriješite, jer ćete možda na takav način spriječiti da vam teškoće s erekcijom počnu prerano. A prije svega je značajno da o tome ne razmišljate previše, jer problem možda nije tako veliki kako vam se čini. Što se više opterećujete tom teškoćom, veća će biti, iako trebate biti svjesni da se ovog puta zbog šećerne bolesti radi i o tjelesnim poteškoćama. Ako se ne budete dovoljno potrudili, možete čak potpuno izgubiti interes za seks.

Srčani napad

Problemi s erekcijom prilično su česti tik prije srčanog napada, kao i neko vrijeme nakon njega, vjerovatno zbog smanjenog dotoka krvi u tkivo koje inače nabrekne. Ali glavni problem je ipak strah da tokom seksa ne bi došlo do novog napada, što je potpuno razumljivo. Posebno ako ste, recimo, nešto stariji muškarac, a u krevetu imate mlađu i vrlo živahnu damicu.

Pa ipak, ako vam ljekar kaže da se možete umjereno kretati, možda ste uvjereni kako se niti seksa ne trebate bojati.

Stručnjaci također savjetuju da je dobro prije svakog novog seksa s partnericom i masturbirati i tako očuvati kondiciju. Dobro je da vaši spolni kontakti nisu previše stresni. To dakako znači da ćete se uz novu partnericu ili u odnosu u kome nema prave sreće, puno više napeti nego u domaćoj sredini punoj ljubavi. Tamo, naime, imate partnericu kojoj možete vjerovati i u nju se u cijelosti pouzdati.

I bez brige, priče da je nekog starijeg milionera upravo tokom seksa s mladom ljubavnicom pogodila srčana kap, obično su samo dio mašte i materijal za žutu štampu i filmske priče.

Pomoć kada mašta otkaže

Problemi s erekcijom su uobičajeni, što znači da može doći do gubitka osjećanja podražaja u penisu i do gubitka sposobnosti ejakuliranja. U nekim slučajevima zbog povećane osjetljivosti, orgazam postane nešto neugodno, a ponekad smeta i sam dodir. No ipak, i za tu situaciju postoji bar malo rješenje koje možete izvesti bez potrebe da posjetite ljekara. Pomažite sebi neposrednim stimuliranjem kako biste dobili erekciju, jer to puno puta pomaže i onda kada mašta otkaže. A bit će potrebno i puno razumijevanja vaše partnerice, koja se oko vas mora potruditi više nego obično.