Kako da se zaštitim od crijevne viroze?

Crijevna viroza, takozvani stomačni grip, zahvatila je Balkan. Broj oboljelih je sve veći, a mučnina, povraćanje, proliv, visoka temperatura, glavobolja i grčevi u stomaku “hvataju” čitave porodice.

Zato vam donosimo par ključnih savjeta na šta bi trebalo da obratite pažnju, kako da se sačuvate, ali i kada obavezno treba otići ljekaru.

KAKO SE ZAŠTITITI?

Stomačni virusi najčešće se manifestuju kao upala želuca ili tankog i debelog crijeva. Do toga dolazi zbog povećanog gomilanja sluzi i ostalog otpada u tijelu. Prenosi se kapljičnim putem, zaraženom hranom i pićem, a najprije prljavim rukama.

Upravo zato je u sezoni stomačnih problema pranje ruku najbolja preventiva, naročito ako ste bili u kontaktu s oboljelima. Takođe, preporuka je da jačate svoj imunitet ishranom i izborom zdravih namirnica.

ŠTA PITI?

Kad su u pitanju stomačni virusi, najvažnije je paziti da tijelo ne dehidrira, a to se može dogoditi vrlo lako, jer je želudac iziritiran i ne podnosi hranu i piće. Pa tako, sve što uđe u tijelo, bukvalno projuri kroz njega i izađe napolje.

Da ne bi došlo do dehidracije, važno je unositi što više tečnosti, ali ne bilo koje. Hladna voda, sokovi i drugi slatki napici ne dolaze u obzir.

Idealan izbor predstavljaju supice iz kesice, koje će osim tečnosti, tijelu nadoknaditi i izgubljene elektrolite.

Takođe, blagi čajevi, poput onog od kamilice ili svježeg đumbira, olakšaće simptome mučnine, a ljekari uvijek preporučuju da se pije ruski ili neki drugi crni čaj. Međutim, ove čajeve treba piti čiste, odnosno bez ikakvih dodataka kao što su med, šećer, limun ili mlijeko.

Hladna voda, sokovi i drugi slatki napici ne dolaze u obzir

ŠTA JESTI?

Što se hrane tiče, najbolji izbor je klot pirinač, obaren samo u vodi, sa dodatkom malo soli ili kocke za supu. Idealno bi bilo pirinač skuhati u većoj količini tečnosti, tako da ona može paralelno da se pije.

Isto tako, u smirivanju stomačnih tegoba mogu da pomognu dvopek, pečeni tost, grisine i suhi hljeb. Od ostale hrane, tek sa prvom čvrstom stolicom može se uzeti malo banane ili jogurta.

Sve dok se simptomi stopostotno ne povuku, od ostale hrane trebalo bi izbjegavati apsolutno sve, a naročito mesne prerađevine i mliječne proizvode.

TREBA LI SKIDATI TEMPERATURU?

Ako se javi povišena tjelesna temperatura, nemojte je odmah skidati lijekovima. Dajte imunitetu šansu da se sam izbori sa groznicom.

Pritom, neki od lijekova za skidanje temperature mogu dodatno da nadraže sluznicu želuca i drugih organa za varenje, pa je pametnije izbjegavati ih makar na početku bolesti.

KAD JE VRIJEME ZA BRIGU?

Kad su stomačne tegobe u pitanju, one obično prođu za dan-dva. Naravno, savjetuje se da odležite kod kuće sve dok se stanje potpuno ne vrati u normalu.

Međutim, ukoliko temperatura nikako ne spada, a dijareja ili povraćanje traju duže od nekoliko dana, u stolici ste primijetili krv ili bolovi u stomaku nikako ne prestaju – obavezno posjetite ljekara!

Imate li neki savjet u vezi sa stomačnim problemima? Slobodno ga podijelite sa svima u komentarima…