Holesterol može uzrokovati i PAB

Holesterol može začepiti krvne žile srca, ali također može negativno utjecati na zdravlje nogu i uzrokovati perifernu arterijsku bolest (PAB).

Sve veći broj ljudi pati od periferne arterijske bolesti koja je povezana s povećanim rizikom od nastanka srčanih bolesti, srčanog i moždanog udara. Stručnjaci ističu da neliječena i nedijagnosticirana periferna arterijska bolest nakon pet godina kod 20% oboljelih uzrokuje srčani udar.

Donosimo vam najčešće znakove periferne arterijske bolesti. Dobra vijest je da se ova bolest može kontrolisati i izliječiti.

Bol u nogama

Jedan od najčešćih simptoma periferne arterijske bolesti je šepanje uzrokovano osjećajem nelagode i bolovima. Arterije su začepljene i ne mogu nogama isporučiti dovoljno krvi kako bi podržale napor. Neke osobe ističu da osjećaju kako su im noge teške i umorne ili pak osjećaju bolove popraćene žarenjem.

Bolovi se mogu javiti u bilo kojem dijelu noge, od listova do bedara ili stražnjice. Mogu biti prisutni u samo jednoj ili objema nogama. Bolovi se mogu pogoršati pod određenim naporom, kao što je dugo šetanje.

Grčevi tokom spavanja

Osobe koje pate od periferne arterijske bolesti često imaju problema s grčevima dok spavaju. Grčevi se najčešće javljaju na području stopala. Bolovi prestaju istezanjem noge i sjedenjem. To dopušta gravitaciji da noge adekvatno opskrbi krvlju.

Promjene na noktima i koži

Obzirom da noge ne dobivaju adekvatnu količinu krvi, možete primijetiti gubitak dlaka na nogama ili stopalima. Također ćete možda primijetiti da dlačice sporije izrastaju nakon brijanja. Koža može postati sjajna i napeta, a nokti postaju zadebljani i rastu sporije.

Neobična boja kože

Kada su noge podignute, mogu poprimiti bijelu boju jer je smanjen dotok krvi. Kada su spuštene, mogu postati ljubičaste ili crvene jer se krvne žile proširuju i povećava se dotok krvi. Kod nekih osoba su stopala plava dok sjede jer je smanjen dotok krvi.

Hladna stopala

Stalno hladne noge i stopala mogu biti jedan od pokazatelja periferne arterijske bolesti. No, hladna stopala su čest problem i kod osoba koje nemaju problema sa zdravljem krvožilnog sistema, stoga nisu pouzdan pokazatelj periferne arterijske bolesti. Ako osjećate da vam je jedna noga ili stopalo neprestano hladno, bilo bi dobro da se posavjetujete s ljekarom.

Utrnulost

Ako su vaše noge i stopala slabi i trnu dok odmarate, možda patite od periferne arterijske bolesti. Neke osobe osjećaju slabost, a neke utrnulost. Osobe koje osjećaju ove simptome i dok odmaraju, ne samo dok se kreću, obično imaju uznapredovali oblik periferne arterijske bolesti.