Bakterija iz vaginalne flore štiti od HIV-a

Zašto su neke žene manje izložene riziku od seksualno prenosivih bolesti poput HIV-a? Odgovor se krije u sastavu njihove vaginalne flore, pokazala je studija naučnika s Univerziteta Sjeverna Karolina u Čepel Hilu u Americi.

– Od svih dijelova tijela, infekcijama su najpodložniji ženski reproduktivni organi, pluća i gastrointestinalni trakt. Brojna istraživanja su pokazala da je sposobnost odbrane organizma na nivou reproduktivnog sistema, koja se manifestuje lučenjem vaginalnog sekreta, promjenljiva. Neke žene su otpornije, a druge podložnije infekcijama, a razlika u stepenu osjetljivosti leži u različitom bakterijskom sastavu njihove vaginalne flore, objašnjava dr Sem Lai.

Istražujući interakciju različitih mikroorganizama i virusa HIV-a, američki naučnici su otkrili da su neke bakterije, a naročito Lactobacillus crispatus, sposobne da virus “uhvate u zamku” i onesposobe ga. To znači da bi moduliranjem bakterijske flore u korist pomenutog mikroorganizma, mogla da se ojača sposobnost odbrane i zaštite od seksualno prenosivih bolesti.