Kako se izboriti s tri znaka starenja kože?

Kada govorimo o starenju kože, svima su nam poznati faktori vezani za godine, ali malo žena zna koliko ubrzani stil života utječe na pojavu prvih znakova starenja. Dobra vijest je da je moguće izboriti se sa efektima ovih neprijatelja naše kože.

Da li ste se ikada zapitali da li postoje i drugi faktori koji utječu na proces starenja kože osim godina? Ono što ima veliki utjecaj na kvalitet kože je ponašanje ili stil života. Ovdje spadaju: nedostatak sna, zagađenje, stres, loša ishrana, nedostatak fizičke aktivnosti.

U vidljive efekte ovakvog života ubrajaju se:

  • Boja tena (koža postaje siva i suhoparna u urbanoj sredini, sa pigmentacijskim flekama ukoliko je previše izložena UV zracima, blijeda usljed nedostatka sna i sl.)
  • Spuštene crte lica i podočnjaci
  • Neuravnotežena priroda kože (suhe i masne zone, proširene pore i sl.)

Šta raditi?

Dobra vijest je da nije teško preduzeti važne korake ka poboljšanju izgleda kože. Patricija Pino, direktor naučne komunikacije L’Oréal Research, daje savjete za kompenzaciju i uklanjanje ovih efekata.

Preskakanje doručka da biste mogli duže da spavate?

Uzmite šaku lješnjaka i badema da biste izdržali do ručka i odbili napade gladi koji vas mogu navesti da se zadovoljite masnom i slatkom hranom.

U iskušenju ste da sjednete u taj suncem obasjani ćošak?

Samo malo pudera za zaštitu od sunca (s UV zaštitom) i možete slobodno! Lako je, samo ga imajte u svojoj tašni.

Poslije neprospavane noći morate da završite važan posao?

Duboko dišite, istegnite se i opustite da biste uklonili umor. Započnite dan šejkom od kivija, jagoda i banana, punim vitamina.