Hormon stresa narušava ljepotu i utječe na izgled

Žene i muškarci koji su izloženi manjim napetostima, puno su privlačniji potencijalnim partnerima, pokazuje nova studija. Dr. Fhionna Moore, bihevijoralna ekologistica iz Velike Britanije, proučavala je kako mentalni ili tjelesni napor utječu na izgled.

Za smanjenje atraktivnosti kriv je hormon stresa kortizol koji sprječava rast mišića i kostiju i povećava količinu glukoze koja kola tijelom. Kortizol je hormon koji se luči kada smo pod stresom. On utječe na to koliko zdravo izgledamo. Ako stres traje duži vremenski period, to može biti jako loše za zdravlje. Dr. Moore je mjerila količinu kortizola u ljudskoj slini i fotografisala lica sudionika svoje studije. Osobe koje su imale veće nivoe kortizola, doimale su se puno nezdravije i zbog toga ružnije.

Kortizol pomaže da se nosimo sa kratkotrajnim stresom, ali ako je povišen duže vremena, ima loš utjecaj na zdravlje. Lučenje kortizola gasi nepotrebne funkcije kao reprodukciju i imunološki sistem. Stimuliše glukoneogenezu, formiranje nove glukoze u jetri, koristeći amino kiseline, laktate, glicerol i propionate.

Negativan utjecaj na kosti i mišiće

Kortizol sprječava inzulin da transportira glukozu u stanice, što znači da glukoza ostaje prisutna u krvotoku i može tokom dužeg vremena oštetiti krvne žile. Isto tako sprječava dolazak aminokiselina u mišićne stanice, što ima negativan utjecaj na kosti i mišiće.

Dr. Moore kaže i da se pokazalo da su muškarci koji znaju upravljati stresnim situacijama privlačniji ženama jer to ukazuje na njihov jaki genetski kod. Ženama se čine prikladni za partnere jer postoji mogućnost da tako dobre gene prenesu na djecu. Istraživanje je pokazalo i veću privlačnost prema muškarcima koji imaju konzistentne nivoe hormona. Niski kortizol i niski testosteron ili visok kortizol i visoki testosteron, oboje je privlačnije nego razlika da je jedan hormon nizak, a drugi visok.

Tjelesna aktivnost je idealan način za borbu protiv stresa. Ne morate do besvijesti trčati na traci, dovoljno je prošetati ili vježbati jogu.

Utješna hrana

Ako ste pod stresom, tijelo traži hranu za utjehu, kao šećer, čokoladu, kekse, kolače, slatkiše. Posežete li za slatkim, samo činite još gore. Uzimanje takve hrane povećava nivo stresa koji onda negativno utječe na izgled kože. Jedite zdravu hranu voće, orašaste plodove, sjemenke i povrće već na prve znakove stresa. Tijelo će vam biti bolje pripremljeno na stres jer ste unijeli više vitamina i minerala.

Pijte puno vode. Nedostatak vode ne samo da direktno utječe na nivo stresa, nego i ne pomaže tijelu da se nosi sa stresom. Voda je i najbolji kozmetički proizvod za kožu.

Čitajte bilo što i prenesite se na neko vrijeme u drugi svijet. Ovo je iznimno važno da biste se bolje osjećali.

Pokušajte dobro spavati noću da bi se odmoreno tijelo moglo oduprijeti stresu. Loš san izaziva dodatni stres.