Dobre i loše strane visokoproteinske dijete

Gubiti kilograme dok jedete odreske, hamburgere, sir…, zvuči predobro da bi bilo istinito. Visokoproteinske dijete s malo ugljikohidrata, kao što je Atkinsonova dijeta, mogu funkcionisati. No, trebate biti svjesni svih rizika i prednosti prije nego što započnete s dijetom takvog tipa.

Koliko proteina?

Većina osoba putem proteina unese 12 do 18% ukupnih dnevnih kalorija. S visokoproteinskom dijetom, taj postotak može biti puno veći. Proteini mogu činiti čak 50% dnevne potrebe za kalorijama. Ti proteini dolaze od različitih namirnica, kao što su meso, jaja i sir. Ovakve vrste dijeta striktno ograničavaju unos žitarica, pahuljica, voća i povrća.

Kako funkcioniše?

Kada smanjite unos ugljikohidrata, kilogrami će brzo nestajati jer gubite vodu. Potom, s manjkom ugljikohidrata, tijelo počinje trošiti masti. To se zove ketoza. To dijetu čini puno lakšom jer ne osjećate glad. No, ketoza može uzrokovati glavobolje, mučnine, probleme s radom bubrega i nepravilne otkucaje srca.

Prednosti i nedostaci

Na visokoproteinskoj dijeti možete izgubiti suvišne kilograme. No, prekomjerna konzumacija mesa i mliječnih proizvoda može povećati nivo holesterola i rizik od nastanka srčanog udara. Također, smanjen unos voća i povrća može uzrokovati prenizak nivo vitamina i minerala u tijelu.

Koje namirnice mogu jesti?

Nemasna govedina

Ako odaberete nemasnu govedinu, unijet ćete visoku količinu proteina, a jako malo masti. Nemasna govedina je također odličan izvor željeza.

Perad

Ako ste odabrali bijelo meso dok kupujete piletinu ili puretinu, unijet ćete puno manje masti nego s tamnim dijelovima peradi. Uklonite kožicu jer ona sadrži puno zasićenih masti.

Riba

Riba je odličan izvor proteina i masti, ali su te masti nezasićene. Čak i masne vrste ribe, kao što su losos i tuna, mogu biti odličan izbor.

Jaja

Jaja su pristupačan i jeftin izvor proteina. Sadrže holesterol, ali jedno jaje dnevno za odraslu osobu je potpuno sigurno. Žumanjak sadrži holesterol i manje proteina, stoga možete jesti samo bjelanjak.

Soja

Proteine ne pronalazimo samo u namirnicama životinjskog porijekla. Tofu i soja su odlični izvori i mogu pomoći u smanjenju holesterola u krvi.

Grahorice

Grahorice su odličan izvor proteina, ali i vlakana. One će vas držati jako dugo sitima i pomoći u smanjenju lošeg (LDL) holesterola.