Olakšajte sebi prve mjesece s bebom

Postoje određene greške koje novopečene mame rade i to zbog brige, nesnalaženja u novoj situaciji i zbrkanih i brojnih savjeta koji dolaze sa svih strana.

U nastavku teksta doznajte koje su to greške koje možda i vi činite, a koje možete lako izbjeći i olakšati sebi period prilagođavanja i prve mjesece s bebom.

Naravno, greške su sastavni dio odgoja i ne treba da se ljutite na sebe ako ih bude. Niko nije savršen. Dok beba uči, učite i vi. Bez obzira na greške, ne dozvolite drugima da preuzmu kontrolu nad vašim životom. Slušajte svoj instinkt, ali bacite pogled i na ove najčešće greške i savjete.

Nokti

Jedan od strahova koje nove majke imaju je sječenje bebinih noktiju. Plaše se oštrih makazica, nemirnih ručica i trzaja. S jedne strane opravdano. Međutim, sve to možete izbjeći ako režete nokte bebi dok spava. Budite nježni i oprezni. Beba se neće probuditi, a vi ćete obaviti posao s lakoćom.

Zanemarivanje i ubrzavanje oporavka

Dok ste u zadnjem tromjesečju, vrijeme se razvuče i osjećate se beskorisno i zatim nakon porođaja želite da se što brže vratite u svoju “staru kožu”. Ali, to su pomalo nerealna očekivanja. Iako možete oporavak da ubrzate pravilnom ishranom, opuštajućim i zacjeljujućim kupkama, bez pravog odmora i mirovanja nema rezultata. Prepustite sve drugima – bar u prvih 15 dana. Vi se posvetite bebi, dojenju, odmoru, ishrani, oporavku. Dajte tijelu vremena da zacijeli i fizički i psihički. Ako to ne uradite i skačete iz kreveta kad god vam se ne svidi kako je neko nešto uradio, oporavak će biti puno, puno duži.

Zaboravljeni suprug

Nakon porođaja majke se često usmjere isključivo na bebu, pa supruga izostave kao da on nema nikakve veze s cijelom tom novom životnom situacijom. I vaš muž mora da bude dio mažnje, paženja, brige o bebi, ali ne na način da mu histerično naređujete šta da radi, već da se konsultujete i uvijek obezbijedite vrijeme samo za vas troje. Imajte na umu da je i on preplašen. Razgovarajte, pozovite ga da uvijek učestvuje u svim tim malim početnim sitnicama oko brige o bebi.

Informisanost nisu forumska naklapanja

Korisno je biti dobro informisan. Međutim, informisanost nisu forumska naklapanja i strahovi drugih majki i bapski savjeti strina, tetaka… Pratite svoj instinkt, pedijatra, čitajte stručnu literaturu i nikad se nemojte plašiti da pitate doktora šta god vas zanima – glupih pitanja nema!

Problemi s dojenjem

Ako imate problema s dojenjem, morate odmah tražiti savjete i pomoć, bez odlaganja. Bilo bi dobro da još u trudnoći odete na časove za trudnice. Pravilno dojenje na početku je ključno i većina mama ga obavlja dobro, sasvim prirodno, ali nema sramote u tome ako vam to jednostavno ne ide – tada se ne stidite da zatražite pomoć.

Ponekad pustite bebu da plače!

Ne trzajte se na svako bebino gunđanje i plakanje. Bebe plaču često i bez razloga. Tako razvijaju glasnice i ponekad ih treba pustiti da plaču. Ako je beba nahranjena i presvučena, može da plače bez nekog posebnog razloga. Jedino ako to potraje više od pola sata (povremeno plakanje), ako je vaša beba neutješna zbog groznice, osipa, povrćanja ili prehlade, pozovite pedijatra.

Izađite iz “čaure”

Većina majki se “začauri” u prvim mjesecima. Ne izlaze iz kuće i samo i isključivo razgovaraju o bebi, dojenju i postporođajnim problemima. Čim se u potpunosti oporavite, izađite s bebom u šetnju, nađite se s drugaricama, otiđite u park. Živnite – čak i ako je kuća u neredu, ako niste rasploženi za tako nešto, ako vam se čini da ste umorni. I vama i bebi treba svjež vazduh, ljudi, komunikacija.

Prvi zubi

Kada krenu da izbijaju zubići, ne dojite dijete i ne dajte mu hranu odmah prije spavanja. Tako ćete povećati rizik od prvog karijesa. Možete mokrom gazom bebi prebrisati te prve zubiće. Važno je i da pazite da beba dobija dovoljno fluorida koji se nalazi prirodno u vodi i koji sprječava karijes.