Da li je amniocenteza bolna?

Amniocenteza je procedura kojom se uzima plodna voda iz maternice, koja se šalje na laboratorijske pretrage radi određivanja kariotipa bebe, odnosno broja i izgleda hromosoma. Ovaj dijagnostički test preporučuje se od strane ljekara nakon abnormalnih rezultata triple testa, zbog brige od specifičnog genetičkog poremećaja.

Donosimo vam informacije o tome kako se pripremiti za amniocentezu i koliko dugo traje.

Neposredno prije procedure manji dio trbuha čisti se antiseptikom radi dezinfekcije. Također, moguće je da ćete dobiti lokalni anestetik ili tabletu za smirenje da biste bili opušteni tokom postupka.

Boli li?

Fizički procedura nije bolna, ali trudnice često osjećaju veliki psihički pritisak. Svaka trudnica ovaj postupak drugačije doživljava i osjeća, ali fizički ova metoda nije bolna. Majka osjeća samo trenutak plasiranja igle i u tom trenutku može se refleksno uplašiti za bebu.

Trudnica obično osjeća psihički pritisak ili strah zbog ovog postupka, pa je obavezno potrebno obaviti detaljne razgovore s ljekarima kako bi se objasnio sam postupak izvođenja.

Kako izgleda postupak?

Ljekar na ultrazvuku prvo locira položaj posteljice i fetusa i na osnovu toga zna gdje treba bocnuti tankom šupljom iglom kroz trbuh i maternicu, sve do posteljice, tačnije plodne vode koja se izvlači.

Potrebno je oko 20 dl tekućine koja sadrži stanice fetusa i koja se onda šalje u laboratorij na pretrage. Nakon vađenja plodne vode, ljekar prati stanje preko ultrazvuka, provjerava da li imate kontrakcije i sluša otkucaje srca bebe.

Koliko dugo traje?

Za ovaj postupak potrebno je oko 45 minuta, iako vađenje plodove vode traje svega pet minuta. Ostatak vremena vas sestra priprema za postupak, a veći dio ljekara preko ultrazvuka posmatra i prati položaj i stanje bebe prije, tokom i nakon procedure.

Koliko dugo trebam mirovati poslije?

Nakon postupka obavezno je 72 sata strogog mirovanja. Također, prepisuje se terapija protiv kontrakcija, eventualno lijekovi za smirenje, a preporučuje se konzumiranje što više tekućine.

Vrlo je važno da minimum dvije sedmice izbjegavate bilo kakav fizički napor. Izbjegavajte vježbanje, podizanje tereta i seksualne odnose.