Štrkavac liječi sinuse, upale, srčane tegobe…

Divlji krastavac snažan je pomoćnik kod upale zglobova i sinusa. Iako treba biti oprezan u količini i načinu konzumiranja, svi dijelovi – lišće, sjemenke, sok i meso divljeg krastavaca imaju ljekovita svojstva. Biljka divljeg krastavca (Ecballium elaterium L. Familiae Cucurbitaceae – Porodica Tikvi; ljekarnički naziv – Elaterium album ili nigrum; druga imena: divlji krastavac, pipunić, primorska štrcalica) još se u starom Egiptu koristila kao lijek. Latinsko ime Ecballium divlji krastavac dobija po grčkoj riječi ekballein, što u prevodu znači baciti se, a elaterium od grčke riječi elatos – voziti, pobjeći.

Snažan purgativ

Starogrčki filozof Teofrast koristio se korijenom za liječenje bijele gube te šuge kod ovaca. U antičko doba biljka je smatrana jakim abortivom. U literaturi se navodi da se na našim prostorima koristi kao poznati drastičan purgativ, naročito kod trovanja narkoticima.

Sok iz svježeg ploda krastavca koristimo za liječenje: sinusa i upala nosa (sinusitis, rinitis, za čišćenje-odstranjivanje upalnog sekreta iz sinusa, nosne šupljine), bolnih zglobova, reumatizma i kožnih nečistoća (akne, gljivice, osipi, infekcije). Treba svakako napomenuti da kod upotrebe soka postoji mogućnost javljanja alergije koja izaziva pojavu edema (nakupljanja tekućine), a ako se konzumira u većoj količini, može urokovati teško trovanje unutrašnjih organa (enteristis).

plod divlji krastavacUziman iznutra, tj. interno efikasan je kod tegoba sa srcem i slabim radom bubrega. Često se koristi i za izazivanje proljeva (naročito kod trovanja). Sjemenke krastavca pomažu kod tegoba sa sinusima, a korijen uspješno otklanja bolove u zglobovima. Listovi se koriste kao snažan purgativ i diuretik te za izbacivanje tekućine iz probavnog sistema, kod edema i nakupljanja tekućine oko organa, zatim bubrežnih i srčanih tegoba.

Kod krvarenja hemoroida

Svježi se list prema recepturi narodne medicine koristi kao oblog kod krvarenja hemoroida. Upotreba divljeg krastavca u liječenju najtežih bolesti, kao što je karcinom, pokazala se nažalost neuspješnom. Plod je dlakava i bradavičasta duguljasta boba. Iz zrelih plodova, kad se otkinu, štrcaju sjemenke, zbog čega ga u narodu i zovu štrkavac ili štrcalica, a to se događa zbog velikog pritiska koji nastaje u njemu.

Nije za trudnice

No, uz ljekovitost postoje i neki otrovni dijelovi biljke kao što su svježi mliječni sok iz lista te zreli plod. Simptomi trovanja krastavcem su slinjenje, povraćanje, jaki bolovi u želucu i crijevima te proljev, a u većim količinama dolazi do jakih grčeva, pa i do smrti.

Divlji krastavac koristimo kao abortiv, analgetik, antireumatik, antiskorbut, diuretik, drastik, kardik, kozmetik, laksativ i purgativ.

Kontraindikacije: trudnicama je zabranjena bilo kakva upotreba divljeg krastavca.