Bobičasto voće iz Brazila obiluje fitohemikalijama

Da li ste već čuli za acai bobice? Ukoliko niste, riječ je o izuzetno hranjivom voću, a razlog tome je pravo obilje fitohemikalija. One čuvaju zdravlje i jačaju otpornost organizma, brinu za mladolik izgled kože i velika su pomoć pri mršanju.

Acai bobice su udomaćene u zemljama Amazone gdje je i općepoznata nacionalna namirnica, no njihova se popularnost proširila van granica Južne Amerike i to sve zbog iznimne kvalitete i pozitivnog utjecaja na zdravlje.

acai plodoviOvo egzotično bobičasto voće pokazuje iznimnu antioksidativnu vrijednost, što znači da sprječava nastanak štete na stanicama i tkivima koje uzrokuju slobodni radikali. One će očuvati mladolik izgled kože, a oleinska kiselina (omega-9), koja se nalazi i u maslinovom ulju, daje acai bobicama iznimnu hranjivu vrijednost.

Esencijalne masne kiseline i fitosteroli pomažu pri snižavanju lošeg holesterola u krvi, dok antocijani djeluju na očuvanje zdravlja krvnih žila, tkiva i nervnog sistema. Koenzim Q10 je snažan antioksidant koji štiti zdravlje. U nedostatku koenzima naši mišići ne funkcionišu kako treba i proces starenja se ubrzava. Unesemo li ga u organizam, on će poboljšati pamćenje i povećati fizičku izdržljivost, zbog čega je popularan u svijetu sporta.

Vrijednosti acai bobica:

  • sadrže više bjelančevina od jaja
  • obiluju masnim kiselinama omega 3, 6 i 9
  • sadrže duplo više antioksidanata od borovnica
  • imaju 30 puta više antocijana od crnog vina
  • nizak glikemijski indeks
  • sadrži vitamine B, C i E
  • sadrže fitosterol, flavonoide i koenzim Q10.

Djelovorna pomoć pri mršanju

Ako ste odlučili da je zdrava prehrana dio vašeg života, prije svega biste trebali očistiti tijelo od unosa štetnih tvari. Acai bobice su pravo rješenje jer svojim sastojcima pomažu čišćenju organizma. One su prepune zdravih masti koje će sniziti nivo lošeg holesterola u krvi, održavati njegov nivo kao i zdravu tjelesnu težinu. Obzirom da acai bobice imaju nizak glikemijski indeks, nakon konzumacije ostajete dugo siti i samim time sebi olakšavate proces dijete ili održavanja kilograma.