Biljke saveznici protiv glaukoma

Glaukom je trajno, nepovratno oštećenje oka, koje se razvija sporo i skriveno. Ukoliko se na vrijeme ne otkrije i liječi, može izazvati potpuni gubitak vida i sljepilo. Danas od glaukoma boluje preko sto miliona ljudi u svijetu, i pored katarakte, glaukom je druga bolest oka koja je glavni uzrok sljepila u svijetu.

Glaukom vodi porijeklo od grčke reči “glaukos“ što znači zelen. Karakteristična pojava kod glaukoma je pojava zeleno – sivog odsjaja sočiva zahvaćenog oka. Zbog toga se u narodu zove zelena mrena.

Kod glaukoma dolazi do povećanja očnog (intraokularnog) pritiska, čija vrijednost prelazi granicu preko 21 mm Hg. To su visoke vrijednosti očnog pritiska, koje negativno utječu na odvijanje normalne cirkulacije u zadnjoj komori oka. U toj komori smještena je mrežnjača i očni nerv koji se ishranjuje krvnim sudovima koji dolaze iz prednje komore oka. Usljed povišenog intraokularnog pritiska i poremećene drenaže očne vodice, smanjenja je ishrana očnog živca. On biva pritisnut, čime dolazi do postepenog oštećenja i degeneracije. Posljedica oštećenja očnog živca je suženje vidnog polja, počev od perifernog do centralnog vida, sve do krajnjeg ishoda, sljepila.

Simptomi glaukoma

Neki od simptoma povećanog očnog pritiska i pritska na očni živac mogu biti:

– peckanje, bol, osjećaj pritiska u oku

– glavobolja, zamor pri čitanju i gledanju

– mučnina, povraćanje, bol u stomaku

– tamne sjenke na sredini perifernog očnog polja koje vremenom postaju veće i spajaju se u forme oblika polumjeseca. Ukoliko se pojavi ovakav simptom, onda se sa sigurnošću može reći da se radi o glaukomu.

Liječenje i prevencija

Glaukom je bolest oka koja se ne može izliječiti, ali se može kontrolisati. Zbog toga je neophodna redovna oftalmološka kontrola, kako bi se imao potpun uvid u stanje očnog pritiska, očne vodice, očnog nerva. Tokom rane dijagnostike glaukoma, veće su šanse da se vid sačuva.

Liječenje može biti medikamentozno (s očnim kapima) i hirurško (primjenom lasera).

Preventivne mjere kod glaukoma ne postoje. Ukoliko spadate u rizične grupe za nastanak glaukoma, jedini način je redovno kontrolisanje očiju i praćenje stanja.

Ishrana

Pored medikamentozne terapije i hirurške intervencije, glaukom se može ublažiti i promjenom načina ishrane i primjenom ljekovitog bilja u svrhu prirodnog liječenja.

Izbacite “šećere“ iz ishrane – ukoliko imate glaukom, bolujete od dijabetesa ili samo želite da prevenirate bilo kakve rizike za nastanak glaukoma, smanjite ili zamijenite nezdrave namirnice sa zdravim. Zamijenite bijeli hleb i tjestenine sa integralnim, smanjite unos skroba iz krompira i pirinča. Koristite prirodne rezervoare fruktoze iz svježeg voća i povrća.

Povećanim unosom šećera u organizam, opterećuje se i metabolizam, nivo inzulina raste, i sav neiskorišteni šećer postaje masno tkivo. Gojazne osobe imaju predispoziciju za nastanak dijabetesa i povišenog krvnog pritiska. Povećanjem sistemske cirkulacije, neminovno je i povećanje očnog pritiska i nastanak glaukoma. Izbjegavajte veliki unos kofeina i alkohola, jer mogu da povećaju očni pritisak.

Umjesto crevnog mesa, koristite kvalitetnu ribu, kao izvor animalnih proteina. Riba obiluje i u esencijalnim omega-3 masnim kiselinama, koje su važne za očuvanje dobrog vida. Pored ribe, može se koristiti i riblje ulje, kao odličan izvor vitamina A, E i D.

Unosite što više vitamina A i beta karotena – šargarepa, jaja, žumance, spanać, brokoli i kelj sadrže dosta karotena, koji je veoma važan za zdravlje očnog aparata. Vitamin E je važan jer ima ulogu antioksidansa i uklanja slobodne radikale koji mogu oštetiti očne strukture. Vitamin B iz pivskog kvasca je dobar za normalno funkcionisanje očnog živca. Izrazito važan je vitamin C, koji se može unositi putem voća i povrća. Magnezijum je jedan od elemenata koji se pokazao kao dobar prirodni suplement u borbi protiv glaukoma. Reguliše očni pritisak, održava normalan tonus očnih mišića i omogućava bolju cirkulaciju u oku. Od minerala su važni i hrom i cink.

Liječenje glaukoma biljem

Ginko biloba

Ginko je prirodan lijek za poboljšanje cirkulacije mozga, oka, ruku i nogu. Njegov ekstrakt posjeduje jako antioksidativno dejstvo, sprječava oštećenje krvnih sudova i nervnih vlakana.

Također, sprječava pojavu zgrušavanja krvi, čime prevenira pojavu tromboze, šloga ili infarkta. Zbog toga, ginko bilobu ne treba uzumati zajedno s antikoagulansima. Ne smije se primjenjivati ni kod trudnica, dojilja, dijabetičara i kod pacijenata koji se spremaju za operaciju. Ginko biloba se ne koristi kod osoba koje boluju od epilepsije i konvulzija.

Dnevni unos ginka je 120mg, podijeljeno u tri dnevne doze od po 40mg suhog ekstrakta lista ginka bilobe.

Borovnica

Borovnica i ekstrakti iz borovnice su bezbjedni za korištenje, osim kada se uzimaju u većim količinama. Može biti štetna za dijabetičare, jer sadrži puno šećera. Bioflavonoidi iz borovnice i drugi pigmenti sprječavaju pojavu makularne degeneracije, jačaju krvne sudove oka, ishranjuju očni nerv i održavaju normalne vrijednosti očnog pritiska.

Kurkuma

Sastojak u kurkumi, poznat kao kurkumin, djeluje dosta pozitivno u tretmanu glaukoma. Posjeduje antiinflamatorna svojstva, antioksidativna svojstva i njegovo analgetsko djelovanje se može mjeriti s djelovanjem lijekova za bolove.

Ulje tamjana

Tamjan sadrži materije koje dokazano utječu na poboljšanje vida. Potrebno je nanijeti tri kapi ulja tamjana dva puta dnevno na sljepoočnice, ali ne direktno u oči!

Heljda

Jednu kašičicu usitnjenog lista heljde preliti sa šoljom vrele vode. Ostaviti da odstoji 15 minuta, poklopljeno. Procijediti i piti tri puta dnevno po šolju čaja.

Vidac (vidova trava, očanica)

Vidac ili vidova trava (Euphrasia officinalis) je biljka koja se isključivo koristi za liječenje bolesti oka, kao što su glaukom, konjunktivitis, bolesti rožnjače. Koriste se nadzemni dijelovi biljke, koji se suše i od njih se priprema čaj ili neki drugi ljekoviti pripravak.

Vidac sadrži dosta flavonoida, alkaloida, minerala, etarska ulja. Iako ljekovit, vidac ima i negativna svojstva. Može biti i toksičan ako se nepravilno upotrebljava. Ne treba da ga koriste trudnice, osobe sa komplikacijama sa žuči, bolesnom jetrom i čirom na želucu.

Njegova uloga je da otklanja upalne procese, regeneriše oštećeno tkivo oka, reguliše očni pritisak, jača očni nerv i u kratkom vremenskom roku otklanja neprijatne simptome glaukoma.

Čaj za oči

Čaj se priprema tako što se jedna kašičica sušene biljke vidac prelije šoljom ključale vode. Treba da odstoji 10 minuta, nakon čega se procijedi. Može se piti dva do tri puta dnevno po šolju čaja ili koristiti kao obloge za oči. Za obloge je potrebno natopiti gazu u čaj od vidca (kuha se u razmjeri 2 kašike biljke na 2 dl vode) i staviti preko zatvorenih očiju. Ponavljati nekoliko puta dnevno, tokom nekoliko dana. Kod primjene obloga za oči, potrebno je da se svaki dan priprema svjež čaj. Kod primjene obloga natopljenih u čaju od vidca za liječenje glaukoma, može se dodati nekoliko zrna soli.

Tinktura od vidove trave

Uzeti 1l 70% alkohola i 200 g usitnjene biljke vidac. Staviti u flašu, zatvoriti i držati 30 dana na sobnoj temperaturi. Nakon toga, procijediti i uzimati 3 puta dnevno po 10-20 kapi, u malo vode.