Njen sok preporučuju za erektilnu disfunkciju

Bundeva, čarobna kada je izrezana za Noć vještica, još je čarobniji dodatak našoj prehrani. Nauka je dokazala kako sadrži čitav niz korisnih tvari koji se kriju u “mesu” bundeve, a pogotovo u njenom sjemenju. Bundeva je nekoć bila čest gost na domaćim jelovnicima.

Narančasto meso bundeve sadrži brojne ljekovite sastojke. Osim manjih količina bjelančevina i masti, tu je niz vitamina. Karoten, provitamin A, vitamin C i vitamini B kompleksa – B1, B2, B3, B6. Tu popisu nije kraj. Bundeva sadrži znatne količine folne kiseline i minerale kalcij, željezo i fosfor. Tu su i oligo i mikroelementi, pektin, celuloza i druga biljna vlakna koja su nužna za zdravu probavu.

Što se tiče energetske vrijednosti, ona nije visoka: u 100 grama ploda ima samo oko 30 kalorija.

Sjemenke bundeve, koje se koriste i u prehrani i u narodnoj medicini, imaju 20 puta veću kalorijsku vrijednost od ploda. One sadrže znatno više bjelančevina, ugljikohidrata i masti. Tu se nalaze vitamini B1, B2, niacin, zatim minerali, kao i niz drugih ljekovitih aktivnih tvari poput fitosterina, fitina, pa čak i salicilne kiseline koja je temelj aspirina.

Hiljadu je različitih načina na koji možemo pripremati bundevu za jelo. Svakodnevno konzumiranje bundevinog soka, mesa ili koštica pomaže suzbiti psorijazu. Sjemenke bundeve dobre su za prostatu, a bučino ulje za kožu. U narodnoj medicini se plod bundeve preporučuje kao diuretik, za izbacivanje viška vode iz organizma, naročito kod ljudi oboljelih od reume, gihta ili upale bubrega. Smatra se i kako je odlična dijetalna hrana za gojazne osobe, dijabetičare (ako se tokom pripreme ne zaslađuje), kao i osobe s oboljenjima želuca i tankog crijeva.

Onima koji su osjetili bol zbog upale bubrega, preporučuje se da dnevno pojedu barem komadić pirjane bundeve, a oblog od sirove bundeve stavlja se na proširene vene.

Grickanje sjemenja bundeve dobra je zamjena za cigaretu, a ujedno pomaže podizanju serotonina, hormona dobrog raspoloženja.

Bundeva je dobra i za prostatu, a kako pojačava cirkulaciju, olakšava probleme kod erektilne disfunkcije.

Sok od bundeve

Iscijedite kilogram limuna. Dodajte prirodni ekstrakt marelice. Ulijte sedam litara vode i zasladite s dva kilograma šećera. Bundevu od tri kilograma očistite, skuhajte i ispasirajte. Sve pomiješajte, dobro promiješajte, da se šećer otopi, pa prebacite u prethodno pripremljene staklene boce.