Crveni napitak za izgled, ljepotu i zdravlje

Cvekla je dobar izvor vitamina C, željeza i magnezija, ali i dijetalnih vlakana, folne kiseline, kalija i mangana. Može se pripremati na različite načine, a sve veći broj ljudi svakodnevno počinje konzumirati sok od svježe cvekle. Ovo povrće pruža nevjerovatne prednosti za izgled, ljepotu i zdravlje.

Sok za lijepu kožu

Redovnom konzumacijom cvekle ćete opskrbiti tijelo nizom hranjivih tvari. Cvekla može pomoći u prevenciji i ublažavanju hronične upale kože, čime smanjujete rizik od nastanka akni i prištića.

Pročišćava krv i pomaže u oslobađanju toksina iz tijela. To vašoj koži daje zdravi sjaj. Potiče uklanjanje mrtvih stanica kože i formiranje novih stanica kože, što koži daje mladolikost.

Cvekla ima odlična antioksidacijska svojstva i na taj način štiti kožu od prijevremenog starenja. Likopen koži daje elastičnost i sudjeluje u zaštiti od UV zračenja.

Cveklu možete koristiti u pripremi domaćih pripravaka za njegu kože. Pomiješajte jednu kašiku soka od mrkve i kašiku soka od cvekle. Nanesite smjesu na lice i pustite da stoji 10 minuta. Svakodnevnim nanošenjem ove smjese ćete ukloniti nečistoće s lica i smanjiti rizik od nastanka prištića i akni.

Sok za lijepu kosu

Cvekla sadrži ugljikohidrate, proteine, kalij, fosfor, kalcij, vitamine B i A. Ovi spojevi potiču cirkulaciju krvi i rast kose.

Sok od cvekle će pomoći da se ukloni svrab tjemena i ublažit će njegovu suhoću. Hidratizira tjeme, ali ne uzrokuje povećanje proizvodnje ulja. Ovaj sok može pomoći i u uklanjanju prhuti, a kosi će istovremeno dati blagi crveni odsjaj. Karotenoidi iz soka od cvekle kosu čine gušćom i sjajnijom.

Pomiješajte sok od cvekle i malo đumbira. Utrljajte u tjeme i držite oko 10 minuta. Redovno nanošenje ove maske će pomoći da se spriječi gubitak kose.

Sok za zdravlje

Naučnici su ustanovili da cvekla ima antikancerogeno djelovanje. Pomaže u prevenciji formiranja kancerogenih stanica i potiče oslobađanje tijela od toksina. Sok od cvekle može povećati vjerovatnost uspješnog liječenja leukemije, raka pluća, kože, dojki, testisa i prostate. Pokazala se odličnom za osobe koje pate od raka želuca. Stručnjaci savjetuju svim pušačima da svakodnevno konzumiraju sok od cvekle kako bi smanjili rizik od nastanka kancerogenih stanica.

Betalain, koji cvekli daje prepoznatljivu tamnu boju, ima odlična antioksidacijska, protuupalna i antigljivična svojstva. Visok udio antioksidanata pomaže u prevenciji oštećenja DNA, oksidacijskog stresa i smanjenju nivoa slobodnih radikala.

Sok od cvekle potiče rad probavnog sistema, naročito razgradnju i potrošnju masti. Redovna konzumacija soka od cvekle može pomoći u smanjenju rizika od nastanka niza bolesti probavnog sistema.

Preporučuju ga svim trudnicama zbog visokog udjela folne kiseline. Adekvatan unos folne kiseline je neophodan za smanjenje rizika od nastanka niza urođenih poremećaja.

Odličan je izvor luteina i zeaksantina. Ova dva spoja štite zdravlje očiju i sudjeluju u prevenciji oštećenja vida.

Sok od cvekle može povećati fizičku kondiciju, pospješiti mršavljenje i ubrzati oporavak mišića nakon intenzivnih treninga.

Odličan je izvor željeza i antioksidacijskih spojeva. Nitrati u soku od cvekle potiču cirkulaciju krvi, naročito na području mozga, srca i mišića.

Betanin stimuliše funkcionisanje stanica i štiti zdravlje jetre. Vlakna iz cvekle potiču proizvodnju enzima ključnih za detoksikaciju jetre. Sok od cvekle se naročito preporučuje osobama koje prekomjerno konzumiraju alkohol i masnu hranu.

Također, jača imunološki sistem i smanjuje hroničnu upalu u tijelu. Pomaže u zaštiti od infekcija i bolesti povezanih sa starenjem. Odličan je izvor magnezija pa će ublažiti napetost u mišićima, regulisati nivo stresa i smanjiti anksioznost.

Nuspojave

Sok od cvekle ima blago laksativno i diuretsko djelovanje, pa prekomjerna konzumacija može uzrokovati probavne tegobe.

Konzumiranje jedne do dvije čaše soka od cvekle može smanjiti nivo krvnog pritiska i uzrokovati vrtoglavicu i slabost.

Nerazrijeđeni sok od cvekle može uzrokovati nuspojave kao što su groznica, osip, osjećaj peckanja i žarenja.

Svakodnevna konzumacija soka od cvekle može uzrokovati crvenu boju stolice i urina.

Potrebna je mala doza soka od cvekle kako biste iskoristili sve prednosti. Dnevno nemojte piti više od jedne šoljice soka od ovog povrća.