Čitajte deklaracije: HFCS razara organizam

HFCS (High Fructose Corn Syrup), visoko fruktozni kukuruzni sirup kako je označen na američkim proizvodima, ili glukozno-fruktozni sirup kako se naziva kod nas (rjeđe i kukuruzni sirup), masovno se dodaje u obrađenu hranu, jer je jeftiniji i slađi od običnog šećera i produžava rok trajanja.

Prisutan je u skoro svim industrijskim prerađevinama i proizvodima za djecu – zaslađenim i gaziranim pićima, komercijalnim pekarskim proizvodima, žitaricama, jogurtima, desertima, pudinzima,u keksu i slatkišima.

Daleko opasniji od (ionako opasnog) bijelog šećera

Puno je opasniji od samog šećera. Dobija se iz kukuruznog škroba u kojem se dio glukoze uz dodavanje enzima mijenja u fruktozu, do omjera 55% fruktoze i 45% glukoze. Ovo ga čini puno slađim od šećera jer je fruktoza slađa od glukoze, a posebno od saharoze, običnog šećera.

U običnom šećeru, glukoza i fruktoza su vezane hemijskim vezama pa je barem potrebna razgradnja ovih osnovnih molekula šećera. Međutim, u glukozno-fruktoznom sirupu molekule su u nevezanom obliku tako da se ovi šećeri rapidno apsorbiraju u krvotok. Fruktoza ide direktno u jetru gdje pokreće lipogenezu – proizvodnju triglicerida, što predstavlja glavni uzrok oštećenja jetre koje se naziva “masna jetra” i pogađa milione ljudi u zapadnim zemljama.

Fruktoza uništava jetru poput alkohola

S druge strane, glukoza iz ovog sirupa podiže šećer u krvi i potiče lučenje inzulina koji šećere skladišti u obliku masnih naslaga. Ova kombinacija dovodi do metaboličkog haosa koji uzrokuje povećanje apetita, debljanje, dijabetes, metabolički sindrom, masnu jetru, srčane bolesti, rak, demenciju i sve ono što skakanje šećera u krvi i inače izaziva.

Haos u probavi i krvotoku

Osim toga, visoke doze fruktoze doprinose razvoju sindroma propusnih crijeva, pri čemu toksini i nepotpuno vareni proteini iz hrane, kroz proširene pukotine crijevnih stijenki ulaze u krvotok, te izazivaju upalne i autoimune poremećaje koji dovode do čitavog niza modernih bolesti. Nadalje, HFCS doprinosti razvoju ovisnosti o šećeru, djelujući na iste centre u mozgu kao i narkotici.

Prirodna fruktoza i med su itekako dobri

Bitno je naglasiti da prirodna fruktoza iz voća, kao sastavni dio kompleksa nutrijenata i vlakana, ne proizvodi jednaki negativni efekat u tielu kao slobodna fruktoza iz kukuruznog sirupa.

Također, med koji je prirodna smjesa glukoze i fruktoze djeluje posve suprotno i iznimno je dobar za zdravlje i metabolizam šećera.

Čitajte deklaracije i izbjegavajte proizvode koji sadrže glukozno-fruktozni sirup. Iako, u tom slučaju izbor će vam biti prilično smanjen.