Kada očekivati mliječne zubiće i zašto su oni bitni?

12178003_10208090064431475_418238108_nMliječna denticija počinje u šestom mjesecu života djeteta i broji 20 zubića, koji se po svojoj strukturi i izgledu razlikuju od stalnih zuba. Ovi zubi su batičastog oblika, a po izrazito mliječnoj boji dobili su i ime.

Upravo u šestom mjesecu rastu prvi zubići i to donji centralni sjekutići, a odmah poslije njih i drugi donji sjekutići u sedmom mjesecu. Slijede ih zubi u gornjoj vilici i to centralni sjekutići sa sedam i po mjeseci, te drugi gornji sjekutići sa devet mjeseci.

Nakon prednjih zuba rastu bočni zubići i to donji kutnjak (četvorka) u 12. mjesecu života, nakon čega i gornja četvorka u 14. mjesecu. Sljedeći je donji očnjak u 16. mjesecu, a zatim i gornji u 19. mjesecu.

Posljednji mliječni zubi su donji drugi kutnjak (petica) u 20. mjesecu, te gornji u 24. mjesecu života. S navršene dvije godine vaši najmlađi trebalo bi da imaju 20 mliječnih zubića, po 10 u svakoj vilici.

Potrebno je naglasiti da su ovo neke srednje vrijednosti doba u kojima zubi rastu, te da se odstupanja od 2-3 mjeseca smatraju fiziološkim.

Jako je bitan utjecaj roditelja u ovom životnom razdoblju jer oni održavaju higijenu ovih zubića, raznim tehnikama.

Pitate se kako?

Kod malih beba sasvim je dovoljno staviti sterilnu gazu na čisti prst ruke, te kružnim pokretima prije spavanja očistiti zubiće. Jako je bitno nakon toga ne davati zaslađene napitke, jer ova navika može uzrokovati pojavu karijesa mliječnih zuba.

mama beba zubi pranjePostepeno, posmatrajući navike svoga djeteta, svaka majka može prepoznati momenat kada u njegov život može uvesti četkicu i dječiju pastu za zube. Ovo bi naravno trebalo da pređe u svakodnevnicu prije nego izrastu svi mliječni zubi.

Veoma je bitno naglasiti važnost mliječnih zubića, koji imaju više funkcija. Prva je da djetetu omogućava adekvatnu ishranu, ali i funkcija čuvanja prostora za stalne zube je nešto čemu treba dati prioritet.

Svaki gubitak mliječnog zuba prije vremena njegovog fiziološkog padanja, smatra se velikim gubitkom, jer je ugrožen prostor za smještaj stalnih zuba, što može izazvati kasnije ortodontske probleme.

Shvatite mliječne zube svojih mališana ozbiljno, brinite se o njima. Razvićete navike za cijeli život, očuvati kvalitetan osmijeh svoje djece, na čemu će vam oni zaista jednog dana biti zahvalni.

Dr. Šejla DRAGOLJ
Stomatolog


Više informacija možete dobiti u privatnoj stomatološkoj ordinaciji i zubotehničkom laboratoriju Dent Art, koja nudi široki splet stomatoloških usluga i najmodernije sisteme izrade zubnih nadomjestaka u fiksnoj i mobilnoj protetici. 

donat-700x180